Werken met oefeningen in hot potatoes

 

*   Hot potatoes is een programma waarmee men oefeningen kan maken die de computer dan automatisch kan verbeteren.  Honderden leerkrachten in Vlaanderen hebben al zulke oefeningen gemaakt.  Ze zijn dan ook nog zo vriendelijk om ze gratis op internet te plaatsen zodat iedereen ze vrij kan gebruiken. 

*  Om vlotter te werken heb ik van die verschillende sites de meeste oefeningen gedownload en hernummerd.  Je kan ook een overzichtje downloaden zodat je nauwkeurig kunt bepalen welke oefeningen de leerlingen moeten maken.

Deze methode heeft als nadeel dat de links die op de oefeningen staan (volgende en vorige oefening)  niet meer werken.

 

Hoe ga je best te werk?

Als leerkracht download je het overzicht van de oefeningen of je kiest op basis van de startpagina van iedere reeks.  Je noteert welke nummers de leerlingen moeten maken.  Je opent ze best zelf eens want de oefeningen van 4de, 5de en 6de leerjaar staan in dezelfde map.

De leerlingen openen de website:

Voorlopig: www.ictindeklas.be.tf / hotpotww /

Dan wordt het: www.arkorum.be / ICT-lln / aanduiden leerjaar / vervoeging ww.

Ze klikken op het juiste nummer.  De oefening opent in een nieuw venster (dat ze eventueel nog moeten vergroten).

De leerlingen maken de oefening volledig.  Onderaan staat de knop om te laten verbeteren.  De fouten moeten ze hermaken tot alle oefeningen juist zijn.

Als je als leerkracht een beetje controle wilt, kan je de leerlingen verplichten om de resultaten ergens op een klaslijst in te vullen.

Als de oefening volledig klaar is, sluiten de leerlingen het venster door op het kruisje bovenaan rechts te klikken.  Ze komen terug bij het overzicht waar ze de volgende oefening kunnen maken.

Geef niet te veel oefeningen na elkaar zodat de leerlingen gemotiveerd blijven.  Wie alle opgegeven oefeningen gemaakt heeft, kan dan overschakelen naar iets leukers, b.v. www.rekenweb.nl

Bij sommige oefeningen staan typfouten.  Die fouten kunnen we niet verbeteren omdat we de originele bestanden niet hebben.

 

Wie zelf nog meerdere hot potatoes oefeningen wil opzoeken, kan kijken op

http://hotpot.klascement.net

 

Succes ermee.