J-clic oefeningen voor anderstaligen.

Deze oefeningen werden gemaakt voor anderstaligen voor 3de kleuter, 1ste en 2de leerjaar.  Maar oudere anderstaligen kunnen er ook nog veel deugd aan hebben.

Er werd gekozen voor een maximale band tussen beeld en klank.   De hoeveelheid werd telkens klein gehouden (meestal slechts 6 woorden per item).  Oorspronkelijk gebruikte ik voor de woorden een opname van een leerkracht.  Op vraag van de leerkrachten die het gebruikten wordt ze vervangen door een kinderstem.  Minder juist, maar veel natuurlijker.  Het sluit beter aan bij de leefwereld van de jonge anderstaligen.

Ook de ordening wordt op hun vraag aangepast.  Ik was begonnen met woorden per thema, de leerkrachten hadden liever basiswoorden van alle thema's, dan uitbreidingswoorden, enz...   

De oefeningen zijn zeker niet klaar.  Er komen er nog.  Het is wel niet de bedoeling om alles erin te stoppen.  Daarvoor bestaat al heel wat goede sofware.  De hoofdbedoeling is de jong anderstalige een basis te geven waarmee ze de rest kunnen gebruiken.

Je kan de oefeningen online maken als je eerst zorgt dat de juiste java-plugin op de computer ge´nstalleerd wordt.

Indien je geen internet hebt, of indien je computer java-applets blokkeert, of indien je een te trage computer hebt, kan je  de oefeningen ook downloaden en in het programma Jclic installeren.  Vraag daarvoor indien nodig hulp aan de ICT-co÷rdinator. 

Leerkrachten van buiten arkorum mogen de oefeningen vrij downloaden en in hun eigen school gebruiken.  Gewoon een mailtje als je het goed vindt, is voor mij voldoende om verder te werken en alles gratis ter beschikking van iedereen te stellen.

Sommige oefeningen zijn nog niet volledig afgewerkt.  Daarom regelmatig eens controleren en indien nodig de nieuwe versie downloaden.  De online versie wordt automatisch door mij aangepast.

Voor opmerkingen: jacky.ict@telenet.be

Succes ermee.

Het programma jclic om op de computer te installeren. De java plug in om online de oefeningen te maken.
Downloaden onderdeel: basiswoorden voor anderstaligen. (versie 23-01-2008) Online oefenen basiswoorden voor anderstaligen.
Downloaden onderdeel: woordenschat over het lichaam (versie 23-01-2008) Online oefenen woordenschat over het lichaam
Downloaden onderdeel: woordenschat over de school (versie 24-02-2008) Online oefenen woordenschat over de school
Downloaden onderdeel: de kleuren (versie 23-01-2008) Online oefenen de kleuren
Downloaden onderdeel: tellen tot 9 (versie 23-01-2008) Online oefenen tellen tot 9
Downloaden onderdeel: klankwoorden   (versie 23-01-2008) Online oefenen klankwoorden
Downloaden onderdeel: tellen 10 tot 20 (versie 12-03-2008) Online oefenen tellen 10 tot 20
Downloaden onderdeel: tientallen tot 100 (versie 12-03-2008) Online oefenen tientallen tot 100
Downloaden onderdeel: begrippen (versie 12-03-2008) Online oefenen begrippen
Downloaden onderdeel: startwoorden leessprong 1 (versie 12-10-2008) Online oefenen startwoorden leessprong 1